Základná umelecká škola Vranov nad Topľou

Výtvarníci na vzdelávacom zájazde.

03.05.2024 14:02

V pondelkové ráno 22. apríla 2024 sa 20 zohraných výtvarníkov spolu s ich pani triednou učiteľkou E. Lazorovou vydalo na dobrodružnú cestu za históriou, umením a umeleckým tvorením do Banskej Štiavnice, mesta svetového dedičstva UNESCO.

Akoby sa v tomto meste zastavil čas a mladí umelci mohli všetkými zmyslami vnímať atmosféru tohto od dávna slobodného kráľovského mesta, ktorá ich obklopila za múrmi Starého aj Nového zámku, v Banskom múzeu Kammerhof, ale aj v izbách renesančného meštianskeho domu situovaného v samotnom srdci Banskej Štiavnice priamo pod hradbami Starého zámku, kde bola posádka vranovskej ZUŠky ubytovaná.

Mnohí výtvarníci prekonali doterajšie hranice svojich fyzických možností pri výstupe na kalváriu alebo naopak pri zostupe do 50 metrovej hĺbky štôlne Bartolomej.

Šikovnosť svojich rúk rozvíjali v Dielničke v Kammerhofe, kde sa naučili smaltovať prívesky, plstiť z ovčej vlny, maľovať na hodváb a batikovať voskom.

Svoje teoretické vedomosti získané počas vyučovania v ZUŠ na hodinách teórie a dejín umenia si žiaci mohli overiť počas galerijnej hry v Galérii J. Kollára. Žiadna otázka ich nezaskočila a pani učiteľka bola na svojich žiakov právom hrdá.

V galérii súčasného umenia Schemnitz gallery sa ZUŠkári snažili pochopiť myslenie a tvorbu súčasných extravagantných umelcov a nájsť inšpiráciu pre svoje práce.

Zážitkom bolo tiež vidieť najväčší pohyblivý drevený Betlehem na Slovensku a prechádzka po botanickej záhrade s historickými budovami stredných škôl, ktoré pôsobili rovnako tajomne ako Rokfort vo filme Harry Potter.

Úspešným absolvovaním zlatokopeckej školy a získaním osvedčenia sa z dievčat stali pravé zlatokopky a z chlapcov zlatokopi.

Veru, nebolo ľahké vo štvrtok 25. apríla odísť z tohto čarokrásneho mesta.

 

Výtvarníci z celého srdca ďakujú všetkým milým ľuďom, ktorých počas exkurzie stretli a ktorí im odovzdali cenné vedomosti alebo ochotne pomohli, rade rodičovského združenia za „vreckové“ a v neposlednom rade pani Kosovej a pánovi Kosovi za sponzorský autobusový prevoz výtvarníkov z Kysaku do Vranova.

 

Ď A K U J E M E

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Základná umelecká škola Ulica A. Dubčeka č. 880,
Vranov nad Topľou
093 01
tel.: +421 57/44 22 302